Werken bij MKB Schoon!
hero-scrollScroll verder

Onderhandelingen over de schoonmaak-cao

Al begin dit jaar werd door CNV Vakmensen het gesprek rondom de cao-onderhandelingen voor de schoonmaakbranche geopend. Zij waren ook de eerste partij die een voorstel voor de cao-wijzigingen op tafel heeft gelegd. Het FNV Schoonmakersparlement en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland volgden snel daarop. De voorstellen hebben impact op zowel de inhoud als de werkingsduur van de cao. 

Voorstellen voor de nieuwe cao

CNV Vakmensen zette de toon met flink wat wijzigingsvoorstellen. Onder meer een onderzoek naar het effect van de werkdruk in de branche en:
 • Een cao met looptijd van 2 jaar.
 • Loonsverhoging van 5% per 1 januari 2022 als per 1 januari 2023 (totaal 10%).
 • Het afschaffen van jeugdlonen.
 • Regeling vervroegd uittreden (RVU).
SieV Branchevereniging Schoonmaak doet niet mee met de cao-onderhandelingen, maar heeft wel haar 230 leden gevraagd om input. Dit heeft geleid tot een omvangrijk visiedocument met onderwerpen die alle werknemers en mkb-schoonmaakbedrijven in de schoonmaakbranche aangaan. SieV pleit dan ook voor cao die actueel is en recht doet aan de samenleving zoals we die nu kennen en in werken. 

FNV Schoonmakersparlement legt de nadruk op de meerwaarde van waardering en beloning in de vorm van een goede cao. Ze willen onder andere dat alle schoonmakers minimaal 14 euro per uur verdienen, een hogere eindejaarsuitkering en nachttoeslagen ontvangen en uitbreiding van het bijzonder verlof.

Schoonmakend Nederland richt zich op een aantrekkelijke schoonmaaksector waarin het goed werken, ontwikkelen en ondernemen is. Vanuit waarden gedreven en zij aan zij met de vakbonden. Om tot een aantrekkelijke sector te komen worden de volgende thema’s behandeld: inzetbaarheid en ontwikkeling, gezond, veilig en vitaal en goede beloning.

Vervolg onderhandelingen

De komende weken worden de nieuwe en aangepaste voorstellen opnieuw bestudeerd en druk gerekend om tot een integraal voorstel te komen dat Schoonmakend Nederland op 22 en 23 november presenteert aan de vakbonden. Als alles soepel verloopt en de cao wordt aangenomen, dan zal de nieuwe schoonmaak-cao gelden per 1 januari 2022.

Delen

Wilt u uw mogelijkheden verder onderzoeken?

Neem contact op zodra u onze diensten wenst!

Contact

 • MKB Schoon!
  Korte Schaft 21 b
  3991 AT Houten
 • Platinastraat 10 e
  2872 ZX  Schoonhoven